Sedm otázek pro…

Další z členů klubu, který nám popsal své chovatelské zážitky a úspěchy je Michaela Dargajová.

1/ Od kdy chováš okrasné ptáky a kdy tě začaly zajímat zrovna korely?

Jako dítě jsem vyrůstala v hospodářství, tedy mám odmalička vřelý vztah ke zvířatům.
S chovem okrasného ptactva jsem začala cca v mých 10 letech a to konkrétně s andulkami. Svoji první korelu jsem si pořídila v mých 15 letech, ale přišla jsem o ni.  Byl to šedý sameček, uměl mluvit a dokonce i nadávat. Uletěl mi však, když byl s klecí venku díky závadě na dvířkách.
V roce 2004 jsem si pořídila skořicového strakatého samečka Ferička, původně jako ochočeného mazlíka. Po 3 letech jsem se však rozhodla pořídit mu kamarádku. Jenže to nezůstalo pouze u jedné. A právě zde nastal ten zlom, kdy jsem propadla chovu korel a od roku 2009 se „oficiálně“ věnuji chovu korely chocholaté. Od roku 2010 mám založeny webové stránky: CALOPSITTA.ESTRANKY.CZ, které se snažím stále rozvíjet. Časem snad zlepším i jejich grafickou úpravu.  S chovem mi občas pomáhá i můj přítel. Také mám od téhož roku zkušenosti s ručním odchovem mláďat. Prozatím jsem odchovala ručně 10 mláďat. Ruční odchov však není moje priorita, pokud však má někdo zájem o ručně dokrmené mládě a mám zrovna čas, pak se tomu věnuji a pak také v případech, kdy to vyžaduje situace – např. není-li o mládě dobře postaráno, či je oškubáváno rodiči. Všechny korely mám pojmenované, a označené. Vedu si evidenci odchovaných mláďat.

2/ Kolik máš v současné době párů a v jakých barevných mutacích?

Momentálně mám 3 stabilní páry a dvě dvojice, u kterých prozatím není jasná budoucnost. Nyní již neexistující pár tvořil šedý 5letý bělohlavý sameček Čmudík a 6letá skořicová samička Arinka. Tento pár byl opravdu velmi harmonický, dával mohutná mláďata různých barevných mutací.  Před měsícem jsem však o Čmudíka nešťastnou nehodou přišla. Nedávno jsem samičce pořídila nového partnera – skořicového bělohlavého Pepíka, tak uvidíme. Další dvojici spíše plánuji prodat. Samička Čikitka  je také již trochu starší a s původním samcem se nedařil odchov. Od podzimu má mladého samce jménem Kortík z mého odchovu, ale zatím se k sobě vůbec nemají.  Oba jsou šedého zbarvení.

A nyní k těm opravdovým párům:

1. pár tvoří již 9letý skořicovo-strakatý mazák Feriček a 4letá skořicová perlová samička Prdlička. Tento pár vznikl za zvláštních okolností. Sameček do té doby nechtěl žádnou partnerku a samičce nevyhovoval její dosavadní partner. No … a tak to dali dohromady. Jsou to velmi starostliví rodiče, dávají z 90% strakatá nebo perlostrakatá mláďata sice drobnější konstituce, ale jsou velmi klidná, komunikativní a vhodná na ochočení.

2. pár je poměrně čerstvý a nemá příliš zkušeností. Jedná se o 2letého šedého bělohlavého samce Qida a 2letou skořicovo-perlovou lutino samičku Isis. Isis je potomkem Arinky a Čmudíka. Tento pár zatím neměl příliš štěstí v odchovu, nicméně již nějaká mláďata dal. Jednalo se o různá zbarvení (tmavostrakaté, perlové lutino, šedé perlové), ale také již víme, že dávají i albino mláďata, která se prozatím nepodařilo odchovat živá. Letos jsou již vyspělejší, tak předpokládám, že nakonec nějaké to albino odchovají.

3. pár je také velmi mladý a začínající. Jedná se o 1,5letého skořicového lutino samce Luigiho a 2letou skořicovo-perlostrakatou bělohlavou samičku Orsinku. Tito dva prozatím neodchovali živé mládě. Ke konci léta 2012 zkoušeli odchovávat poprvé, ale nezdařilo se.

Mám ještě jedno ručně odchované loňské mládě – nyní  7 měsíčního samečka Ninku. Původně byl na prodej spolu se čtyřmi dokrmovanými mláďaty, ale zůstal mi a začal mluvit. Zřejmě nechtěl z domu a tak mě ukecal. Je velmi inteligentní, upovídaný a je to velký mazlíček.  Vůbec se ničeho nebojí, někdy je až mimořádně oprsklý a ozobává vše, co se dá. Také nám úplně v pohodě vleze do talíře a nakukuje, copak to máme dobrého k jídlu. Jí (nebo chce i přes můj zákaz jíst) úplně všechno, co jíme my. Naučil se říkat „Ninko“, „Nininko“, „pojď“, „mazlinky“ a „Bate o Pé“ (z youtube – je to portugalská písnička.) Opravdu je s ním velká legrace.

dargajova_1

 

3/ Jak jsi byl spokojen s minulou sezonou, jak se dařily odchovy? V chovné sezoně máš více párů pohromadě, nebo preferuješ chov po párech?

Moc ne, vloni se nám příliš nedařilo. Odchovali jsme 4 mláďata zjara a 6 mladých v létě.
Z těch letních jsem 4 ručně dokrmovala, neboť měla zdravotní problémy. Ptáci požili nejspíš závadné krmivo. Dospělým to nijak neublížilo, ale mláďata hynula ve věku 7 – 14 dní na infekci trávicho traktu. Ta 4 dokrmená se zachránila a 2 odchovaná přirozeně to zvládla. Byla to škoda, neboť nám uhynula
i albino mláďata od Isisky a Qida, na které jsme dlouho čekali. Krmivo teď kupuji jiné, vše jsme důkladně vyčistili, snad bude letos lépe.

Korely chovám pohromadě po celou dobu. Nemám tolik prostoru na chov po párech,
v budoucnu plánujeme s přítelem výstavbu nového domku a korelám pak zařídíme komfortnější prostředí s venkovní voliérou, ale budou zřejmě i tak po hromadě, jsou už takto zvyklí. Myslím, že pokud není problém, je to i přirozenější. Pouze nové jedince mám nějakou dobu zvlášť nebo mláďata po odstavu, aby se rodiče mohli připravit na další snůšku, jinak páry jsou společně a nejsou problémy. Jen na začátku hnízdění než se „domluví“, kdo ve které budce bude sedět, ale domlouvání u nich nebývá ve stylu: „ létá peří a teče krev“, spíše většina z nich sedí ve vletovkách  křičí na sebe a ti, co mluví, si nadávají.  Se zanášením vajíček problémy také příliš nejsou, občas se spíš stane, že si páry prohodí budku a starají se o cizí mladé. Odrostlá mláďata však jdou poměrně lehce rozpoznat, za tu dobu už vím, kdo jaké mladé má co do konstituce i zbarvení. Když je člověk vidí denně, zapamatuje si každý detail a pak se to rozlišuje poměrně snadno, od kterého páru které mládě je.

4/ Máš ve svém chovu nějakou mutaci, která je u tebe na prvním místě, nebo plánuješ, že se v budoucnu na nějakou mutaci zaměříš?

Ano mám. Velice jsem si oblíbila bělohlavé a především albino mutace. Chtěla bych se zaměřit na odchov těchto mutací, ale je mi jasné, že je třeba mít dobrý základ. Zatím mám dva nepříbuzné páry: bělohlavý/lutino + lutino/bělohlavé a lutino + bělohlavá (štěpitelnost zatím neznámá). Potomstvo těchto párů by se dalo pak kombinovat.  Párovat přímo rodiče a potomky nechci, je mi líto rozdělovat harmonické páry, ale proč nevyužít v rozumné míře a s rozvahou vzdálenější imbreeding anebo potomstvo úplně cizího páru.  Můj cíl je jednou odchovat albino mutaci korely chocholaté, která však bude disponovat i znaky kvalitního jedince- tedy správná tělesná konstituce, minimalizace estetických vad jako jsou lysiny nebo malá nevýrazná chocholka, ovšem ne na úkor vad genetických – tedy rapidní snížení délky života, neplodnost nebo další vady. Je to hezká vize, ale velmi dlouhodobá a řekla bych, že ne příliš reálná. Určitě by to však pro mne byla nemalá zkušenost a také velký úspěch, ale snažím se stát nohama na zemi a každopádně jsem spíše více milovník zvířat než chovatel-šlechtitel. Korely tedy chovám i pro zájemce, kterým zas tolik nejde o to, jak korela vypadá či jakou má barvu nebo chocholku a velmi rádi ji přijmou jako milého společníka a taková bych chtěla zůstat i nadále.

5/ Můžeš nám něco říci o krmení svých korel, zda používáš běžné směsi, nebo připravuješ něco speciálního?

Mám osvědčené kupované vaječné směsi Qiko pro malé a střední papoušky a směs Witte Mollen pro exoty, které korelám chutnají, někdy do nich přidávám i směs pro kanáry s červeným barvivem. Korely pak mají výraznější lícní skvrnky a zářivě žluté peří. Občas jim namíchám domácí míchanici z vařených vajec, drcených kukuřičných lupínků, mrkve, jablíčka a pokud možno i sekaných pampelišek. Jinak dostávají běžnou směs zrnin pro střední a malé papoušky. V létě korely také zbožňují sedmikrásky a jílek. V zimě dostávají mrkev a jablíčko. Nejraději mlsají kukuřičné lupínky. Ke krmivu jako doplňky používám Roboran pro exoty, do vody občas vitamínové kapky Paganol, nebo jodový drink, sépiové kosti a minerální kameny na obrušování zobáku. Také mají k dispozici větvičky z třešně, břízy nebo lísky k olupování kůry.

dargajova_2

 

6/ Jak u tebe ptáci zimují, jak je připravuješ na chovnou sezonu?

Naši ptáci jsou chováni v bytě, mají tedy vytápěnou osvětlenou a větranou místnost, mohou tedy hnízdit prakticky kdykoliv. Dodržuji však odchovy max 3x do roka a pak delší pauzu. Několikrát mi korely hnízdili na podzim a v zimě a mohu říct, že zimní odchov byl úspěšnější, než v letních měsících a pokud to bude tak i v letošním roce, zřejmě to tak ponecháme, neboť poslední loňský a předloňský letní odchov nedopadl dle našich představ. Na chovnou sezónu ptáky nijak extra nepřipravuji. Krmím je vitamíny průběžně po celý rok, pouze začnu přidávat vaječnou směs 2 -3 týdny před plánovaným hnízděním a pak ještě když se mláďata vylíhnou v prvních 14 dnech. Jinak vaječné krmení podávám jen v malém množství jako doplněk. V období klidu vaječnou směs zcela vysazuji a ptáky krmím trošku dietněji – tedy pouze zrním a s nižším podílem slunečnice.

7/ Zatím ses nezúčastnil žádné klubové výstavy, plánuješ letos své odchovy vystavit a tím porovnat kvalitu svých korel s nejlepšími u nás?

Účast na výstavě plánuji už dlouho, ale prozatím nebyla možnost. Vloni se odchov nevydařil až na pár výjimek, uvidíme letos. V loni jsem měla jediného šedého samečka odchovaného zjara, který se mohl účastnit, bohužel začal koncem září velmi silně pelichat. Když se konala výstava v říjnu, neměl ani ocasní pera ani chocholku, nic. Letos bych mohla předvést dvouletého bělohlavého chovného samce Qida, který má kroužek správné barvy, ale spíše bych předvedla ty jeho 3 různobarevné potomky, kteří se vylíhli na přelomu letošního roku.

Nyní Qido s Isiskou sedí na další snůšce  –  hlavně bych tedy chtěla letos předvést ta první odchovaná albina, ale nechci nijak předbíhat, neboť se odchov vloni nezdařil. Doufám, že snad letos už budeme mít větší štěstí a ta vymodlená albina nakonec předvedu.