Šampionát C.O.M. Hasselt 2013

Ve dnech 23. – 27.1.2013 se v belgickém Hasseltu konal 61. světový šampionát ptactva. Měl jsem možnost se této velké chovatelské akce zúčastnit v roli návštěvníka díky zájezdu, který pořádal KPEP Praha.

Z Prahy jsme vyjeli v pátek po 21.hod. a sobotní ráno nás vítalo v Belgii. Po menším občerstvení jsme zakoupili lístky, cena byla 12 EUR/Ks a zařadili se do davu a čekali na otevření výstavy. Od 10. – 17.hod. byl náš čas vyhrazen na prohlídku šampionátu. Myslím, že těch 20 000 vystavených ptáků různých druhů se za těch pár hodin nedá prohlédnout. Nejvíce zastoupeni zde byli kanáři. Každý si tedy vybral tu svojí „parketu“. Já šel prohlížet korely, andulky a střední papoušky, tito ptáci mě zajímali nejvíce. Své korely zde vystavoval i p.René Poštulka a za 0,1 korelu šedou straku získal zlatou medaili!.Gratulujeme.

Další medaile do Česka přivezl matador evropských a světových šampionátů p.Ladislav Groda, chovatel výstavních andulek. Blahopřeji pánové. Uznání zaslouží i další vystavovatelé z Česka, kteří se výstavy zůčastnili. Většinu ocenění, medailí získali chovatelé zemí západní Evropy, Německo, Nizozemí, Belgie, Itálie aj. Jako na každé velké výstavě tak i zde bylo mnoho stánků s chovatelskými potřebami od zrnin, směsí nebo vitamínových přípravků. I zde byla burza, na které opět převládali kanáři. Co mě trochu zklamalo, bylo špatné osvětlení v hale, kde některé klece byly v šeru. Po 18.hod. opouštíme Hasselt a do naší stověžaté Prahy jsme dorazili v neděli o 6.hod. ranní. Byl to náročný, zajímavý a poučný výlet, který nám ukázal směr současného sportovního chovatelství. Každý chovatel, který chce vystavovat – soutěžit, by měl některou zahraniční výstavu navštívit  aby viděl realitu a nežil ve snech.

Příští šampionát C.O.M. bude v  roce 2014 pořádat italské Bari. Kdo z Česka zamíří na tuto akci, která je určitě tou největší reklamou pro každého vystavovatele.

Text+foto: Jaroslav Nesvorný, předseda ČKCHK