Sedm otázek pro…

V loňském roce se přihlásili do našeho klubu další zájemci o chov korel a jelikož se chceme postupně všichni představit,nezbývá nám nic jiného,než si vybrat jednoho z nich a položit mu několik otázek. Tentokrát  přišla řada na  mladého chovatelé z Mramotic u Znojma a tím je Vlastimil Dočkal.

1/ Od kdy chováš okrasné ptáky a kdy tě začaly zajímat zrovna korely ?

Dobrý den,s chovem obecně jsem začal zhruba ve dvanácti,třinácti letech.Nyní je mi 24. Začalo to zebřičkami a hned následoval párek korel.Určitě nesmím zapomenou zapomenout na Znojemského chovatele,mého dědu Jana Hadrouška,který vedl mé první kroky v chovatelství. S korelami se mi moc ze začátku nedařilo,prakticky každým rokem jsem přišel o nějakou samici.Měl jsem zhruba dva až tři páry korel,každým rokem jsem měl nějaké odchovy a ty se většinou všechny prodaly.Takto to bylo až do nedávna,kdy jsem dostal „korelofobii“. Vzpomínám si na rok 2008,kdy jsem přišel téměř o všechny ptáky z důvodu špatné volby topení,ale to mě neodradilo od dalšího založení chovu.Jezdil jsem po burzách a sháněl zrovna korely. Každý chovatel jistě ví,jaká je v dnešní době nabídka korel na burzách.Samí mladí nepřepeření ptáci,ze kterých nevíte co bude.Několik kusů jsem nakoupil,sestavil páry,odchovy se celkem dařily a tak se  chov korel stal mou hlavní volbou. Nevěděl jsem nic o  postavě,typu ani chocholce,jaké by měli být,aby splňovali nějaký standard. A jak jsem se dostal do klubu chovatelů korel? V hlavě se mi honila myšlenka stát se členem.Postupem času mě vše ale přešlo a už jsem na to ani nemyslel.Až jednou mi zavolal kolega Pekhart,že zjistil,že mám ve svém chovu větší počet korel a zda bych neměl zájem o členství v klubu. A to mě právě nakoplo a členství bylo vyřešenou záležitostí.

dockal_2

2/ Kolik máš v současné době párů a v jakých barevných mutacích ?

V současné době mám 16 párů korel,z nichž je 10 chovných.U ostatních si nejsem zatím jist s pohlavím a čas teprve ukáže,jak sestavím další páry pro letošní sezonu. Mám převážně korely přírodně zbarvené,lutino a perlové.Najde se tu nějaká straky a bělohlavá,těm ale zatím nevěnuji tolik pozornosti.

3/ Jak jsi byl spokojen s minulou sezonou,jak se dařily odchovy? V chovné sezoně máš více párů pohromadě,nebo preferuješ chov po párech?

S minulou chovnou sezonou jsem byl velice spokojený.Práce byla náročná,ale vyplatila se.Možná mě mate to,že jsem měl více párů které již odchovávaly,takže jsem měl více mláďat.Ale u většiny párů nebyl problém vidět v budce třikrát po sobě po pěti mladých,třikrát jsem měl  i po šesti mláďatech.Přes zimu mám všechny páry pohromadě,aby se vylétaly a protáhly křídla.Mám totiž o místo nouzi,proto mám chovná páry v malých bednových klecích,odchovy pak odstavuji do  třímetrového proletu.Jeden rok jsem měl i tři páry pohromadě ve voliéře 2x2x2m,ptáci se ale rušili,lezli si navzájem do budek,když se pářili,další samci se přidávali,lezli na pářícího se samce a tak vznikl takový komínek.Takže jsem od skupinového chovu upustil.Slyšel jsem od mnoha kolegů,že mají více párů pohromadě a nemají s tím žádné problémy.Mě se tento způsob chovu neosvědčil.

4/ Máš ve svém chovu nějakou mutaci,která je u tebe na prvním místě,nebo plánuješ,že se v budoucnu na nějakou mutaci zaměříš?

Mutace korel jsou pro mě zatím tak trochu tabu.Obecně jsem se o mutace nikdy nezajímal,takže  to vše doháním.Ve svém chovu mám,jak jsem již uvedl,mutaci lutino a perlovou.Těm se budu nadále věnovat.Hlavně chci ale chovat přírodní ptáky.Loni jsem byl ale překvapen,že mi z páru šedých vyletělo z budky mládě perlové lutino.A tak do budoucna bych se chtěl zaměřit také na perlové lutino.Mám nachystané štěpitelné ptáky,tak se letos uvidí,zdali se mi něco podaří.Nechal jsem si několik mláďat z jarních odchovů,které jsou již přebarvené,ty zařadím letos do chovu.Do budoucna bych chtěl chov rozšířit o korely žlutolící.

dockal_1

5/Můžeš nám něco říci o krmení svých korel,zda používáš běžné směsi,nebo připravuješ něco speciálního?

Mohu říci,že nejsem líný a každý den v době odchovu mláďat přinesu koš kopřiv a pampelišek,které přidávám do vaječné směsi.V tom vidím jedinou moji specialitu.Jinak krmím klasickým krmením,které používají,myslím všichni.Suchá směs semen,vaječná míchanice,klíčené a máčené.Zkoušel jsem podávat i dva druhy suché průmyslové směsi,ale po měsíčním podávání se ji ptáci nenaučili přijímat,tak směs skončila u křepelek,nebo jsem ji jen přidával do směsí,které si namíchám podle svého.

6/ Jak u tebe ptáci zimují, jak je připravuješ na chovnou sezonu?

Na podzim vypouštím všechny chovné páry do voliéry,kde mají prostor a bidla různé tloušťky.Všechny páry mám samozřejmě poznačeny a zapsány,abych je  na jaře nepomíchal, až je budu rozdělovat do chovných klecí.Každý víkend se snažím měnit větve za čerstvé na okus.Dávám převážně větve ovocných stromů a vrby.Když je sníh,tak větve borovice a smrku. Krmím suchou směsí semen.Koncem zimy začínám podávat klíčené a máčené směsi,občas i vaječnou míchanici.Před začátkem chovné sezony,zhruba dva týdny před rozdělením ptáků po párech do klecí,zvýším dávku vaječiny a máčeného a podávám je každý den.Některým párům už pak vaječnou směs nemusím podávat,jelikož do několika dní zasednou.

7/ Zatím jsi se nezúčastnil žádné klubové výstavy,plánuješ letos své odchovy vystavit a tím porovnat kvalitu svých korel s nejlepšími u nás?

Ano,své ptáky jsem ještě nevystavoval a tak jsem je nemohl porovnat.Začal jsem kroužkovat loni až v létě klubovými kroužky,objednával jsem je později.Starší ptáky mám označené otevřenými kroužky,ty bych na výstavy dát ani nemohl.Letos už budu mít loňské korely nakroužkované klubovými kroužky,některé tady klubové nebudou,ale jsou alespoň uzavřené. S těmito ptáky bych se chtěl ukázat na letošní výstavě.

Nezbývá než Vlastíkovi poděkovat za rozhovor a popřát mu hodně úspěchů.