Chov korel trochu jinak – 3.díl

Příprava na výstavu

Vytipovaní ptáci, kteří by měli reprezentovat náš chov na výstavě by se měli předem připravit. Vybraní jedinci se musí oddělit, nejlépe každý do zvláštní klece, která by mu připomínala výstavní klec. V zahraničí, ale už i u nás, si chovatelé na speciální výstavy nosí ptáky již z domu ve výstavních klecích, které mají k tomuto účelu zakoupeny.

Klece jsou standardní a ptáci se nemusejí přechytávat a přizpůsobovat se novému prostředí. Nedochází takto k poškození peří a k zbytečným stresům ptáků. Pták v tomto případě je zvyklý na místo kde má vodu i krmivo, na rozměry bidel a jejich vzdálenost. Před umístněním ptáka do menší klece musíme dát možnost ptákovi se dobře vykoupat a to několik dní za sebou. Dnes je k dostání koupelová sůl speciálně pro exotické ptactvo, kterou lze přidat do vody ke koupání. Ptáci po koupeli dostanou nový péřový pudr a jejich barva vypadá mnohem intenzivnější. Takto vykoupaní ptáci by se měli přemístit do malé klece  kde by si zvykali na nové prostředí, na nové umístnění krmítek a bidel a také na lepší skladbu krmiva, která by se měla skládat kromě jiného z konopného semene, lesknice, piškotů a jablka nebo mrkve.

chov_jinak_3

Denně by se mělo několikrát kolem klece projít, předem připravenou hůlkou ptáka donutit přeskočit z bidla na bidlo a takto ho zvykat na posuzovatele a jeho činnost kolem klece. Takto by se mělo připravovat ptáky nejméně 10. dní před výstavou.

Je velmi důležité učit ptáka již ve voliérách pít z napáječek, aby byli zvyklí pít z připravených napáječek i ve výstavních klecích. Několik dní před výstavou je dobré podávat k pití přípravky proti stresu, jako je např. ELEKTROLIT, OPTIMIN či AMIVIT pro exoty.

Někteří ptáci jsou jak geneticky tak od přírody klidní, které není nutné na výstavu připravovat, ale většinou mladé ptáky by bylo dobré takto připravit.

Text: M.Pekhart
Foto: J.Nesvorný

! Článek je určen POUZE PRO VNITŘNÍ POTŘEBU KLUBU !