A zase za ty hranice

První zahraniční výlet roku 2022 jsme podnikli hned v lednu, kdy jsme spolu s Petrem Svobodou a Mirem Brigantem vyrazili do německého Kiefersfeldenu, rakouského Neuhofen im Innkreis a Pottenhofenu.

Neuhofen im Innkreis – Eduard Hofer

Už dlouho jsme toužili navštívit tyto zahraniční chovatele korel, ale covidová situace to stále neumožňovala. Až nyní jsme se, i když poměrně narychlo, rozhodli, že přeci jen vyrazíme. Podmínky pro vstup do cizí země jsme všichni splňovali, a tak nám v cestě nic nebránilo. V pátek 21. ledna jsme v odpoledních hodinách dorazili do cíle první zastávky. Do krásné obce Kiefersfelden, která se nachází v okrese Rosenheim v Bavorsku, v Německu na hranici s rakouským Tyrolskem. Mile nás přivítal náš německý kamarád Reinhold Rieger a následovala ukázka jednoho z nejlepších chovů korel. Mezi klecemi a voliérami jsme strávili pár hodin času s odborným výkladem a dlouhou diskusí. Zakončení nemohlo dopadnout jinak než skvělým posezením u destilátů z Čech a německých piv 😊. Reini nám představil celou svou rodinu, která byla velmi příjemná a přátelská. Hodovalo se do ranních hodin. Ubytování bylo perfektní, s bohatou večeří a snídaní.


Kiefersfelden – Reinhold Reiger

Druhý den ráno jsme se vypravili za dalším dobrodružstvím. Příští naše zastávka byla o několik set kilometrů vzdálená obec Neuhofen im Innkreis v Horních Rakousech. Tam už nás očekával Eduard Hofer – pořadatel krásné výstavy korel, Nymphensittiche Spezial Schau, v rakouském Ried im Innkreis, které se každoročně s chovateli našeho klubu účastníme. Milé přivítání a následná exkurze do jednoho z taktéž výborného chovu korel. Odváželi jsme si několik užitečných rad a poznatků. I tady jsme si dopřáli posezení u kávy a výborného domácího Sacher dortu. Povídali bychom si hodiny a hodiny, ale před námi byla ještě další, a zároveň poslední návštěva.


Pottenhofen – Roman Andreschitz

Po třech hodinách cesty z rakouského Neuhofenu jsme přijeli do dolnorakouské vsi Pottenhofen, ležící v oblasti Weinviertel nedaleko moravských hranic a je místní částí obce Wildendurnbach. Zde nás již vyhlížel náš poslední hostitel a výborný chovatel korel – Roman Andreschitz s přítelkyní Šárkou, která je pro nás všechny takovou záchranou v komunikaci, když už ruce, nohy a naše lámavá němčina přestávají stačit. Tímto i Šárce děkujeme, že nám to svým tlumočením ulehčuje a je to pro nás všechny o to příjemnější povídaní. Ale my nic nenecháváme náhodě a na slovní bariéře tvrdě doma makáme, abychom i za hranicemi byli jako ryba ve vodě 😊. I odsud jsme neradi odjížděli, ale čas byl neúprosný a cesta domů ještě dlouhá. Domů jsme se dostali v pozdních nočních hodinách, ale s krásnými zážitky a novými poznatky a taky s plnými přepravkami 😊. Už teď mohu říct, že se zahraničními chovateli máme navázané dobré vztahy, abychom mohli náš český chov posunout zase o kus dál. Rádi se s nimi budeme setkávat ať už za hranicemi, nebo u nás, utkávat se na různých soutěžích a i nadále udržovat naše přátelství. Děkujeme za vše, přátelé.

ZA GRUPU TŘECH KORELÁŘŮ: JAN TUZAR Z KRCHLEB