Speciální výstava korel v Rakousku

Jubilejní 5.otevřená speciální výstava korel v Rakousku.

4.března letošního roku, při odjezdu do Rakouského Riedu na jubilejní 5. speciální výstavu korel, jsme tajně doufali, že se mám podaří urvat alespoň jedno vítězství ve třídě. To se zatím podařilo jen Martinu Blahnikovi před dvěma lety.S velkou posilou světového šampiona z letošního SŠ ve Španělsku byla tato touha ještě výraznější. Po přijmu a posouzení prvních tříd nás tyto ambice rychle opustili a doufali alespoň v dobré umístění. Ale postupně. Výstavy se zúčastnilo 124 korel od 18 vystavovatelů, z toho kromě domácích, pět z Německa a čtyři z Čech s 27 ptáky. Z tohoto počtu bylo možné sestavit 16 tříd, ve kterých se bojovalo o prvenství. Úroveň vystavených korel byla na vysoké úrovni, vždyť devět dosáhlo na vynikajících 92 bodů.
Nejvíce obsazena skupina divoce zbarvených (šedých) se 40 ptáky, byla rozdělena na samce a samice, mladé a starší. V těchto třídách dominoval domácí pan Hofer, kterému se podařilo zvítězit ve třech třídách a jeho 0,1 si odvezla celkové vítězství v této skupině. První tři samičky tohoto chovatele udivovaly obrovskými chocholkami (viz.foto). Nejlepší umístění našich korel: p.Nesvorný 6. a 7. místo ve starších, p.Pekhart 5. místo mezi mladými samci.

U perlových šedých bylo 19 korel, nejlepší z našich p.Štajdl 8.místo, perlové lutino a skořicové 11 korel, 5.místo p.Pekhart, straky šedé, mladé a starší 19 korel, Martin Blahník 4. a 7.místo. Skořicové straky a perlostraky 12 korel, p.Blahník 3.místo, p.Štajdl 4.a 5.místo.
U bělohlavých se čekalo vítězství zlaté z Almerie Jardy Nesvorného, ale i ta se musela sklonit před mohutnějším a tmavším samcem p.Fössla z Rakouska. I tak jsme se dočkali v jedné třídě prvenství, kdy zvítězila skořicová perlová Milana Pekharta. Další umístění našich ve skupině bělohlavých: p.Nesvorný 2x druhé místo, p.Pekhart jedno 3.místo ve strakách a perlostrakách.

Poslední třídu tvořili žlutolící a ostatní mutace, tady za žlutolící perlovou samičkou p.Reigera skončila druhá bělohlavá lacewinga p.Pekharta, ta nám byla přejmenována posuzovatelem Thomasem Wizemannem na bělohlavou bronzovou. Celkové vítězství v mutačních korelách si odvezl Němec Reinhold Reiger za šedou straku.

Závěrem: Je nutné se po předešlých vrcholných výstavách s našima korelama vrátit zpět na zem. Tato výstava nám ukázala, kde se chovají ještě lepší korely, než které se představují na světových výstavách, vždyť se zde musel i světový šampion spokojit s druhým místem ve své třídě. Ale pokoušet štěstí zde budeme jistě i příští rok, na již 6.otevřené výstavě Rakouska.

Foto + text: M. Pekhart