Na výletě v Rakousku

Na jaře letošního roku jsme navštívili výstavu korel v Rakousku,kde jsme se setkali s chovateli korel,kteří na této výstavě vystavovali.Tam nás tehdy okouzlily šedé korely s velkými chocholkami chovatele Hofera. I když je chovná sezona v plném proudu,napadlo nás,že by jsme mohli tohoto chovatele oslovit,zda by něco nabylo k prodeji. Po dotazu,zda není něco k mání z letošního odchovu,přišla odpověď,že má jak letošní odchov,tak i několik loňských kusů a že můžeme přijet a bude se na nás těšit.

Za necelý týden po dotazu jsme stáli před jeho domem v Neuhofenu poblíž Riedlu,kde se na jaře konala již zmíněná výstava. Pan Hofer nás překvapil příjemným přijetím,na venkovním stolku stálo hned občerstvení,které jsme v horkém létě a teplotě skoro 30°C přivítali.Na zahrádce před domem stály dvě venkovní voliéry a podle slov chovatele byla zde většina korel k prodeji. Podívali jsme se po sobě a začali vybírat.Asi z 20 kusů bylo těžké si ve voliéře vybrat a proto jsme požádali pana domácího,zda by nemohl několik kousků odchytit do výstavních klecí,což pro Eduarda nebyl žádný problém.Většina korel nás již na dálku upoutávala dlouhými chocholy,což byl náš záměr takové ptáky získat(viz. obrázek).Po chvilce bylo vybráno a v našich klecích bylo již sedm pěkných kousků. Dále jsme uvítali prohlídku chovného zařízení,kde nás pan Hofer provedl asi desíti voliérami za domem,kde měli korely klid k hnízdění. Voliéry byly celé zakryté,jen několik stěn bylo odkryto z důvodu větrání. V těchto voliérách jsou chovány korely celoročně,jak uvedl Eduard. Bylo vidět kolem deseti chovných párů i s odchovy a v zadní prolétové části se nacházeli ještě ptáci určení na výstavy a jako rezervy chovu. Nakonec i z těchto korel se nám podařilo dvě získat.

vylet_rakous1

Přepravky byly plné a tak již zbýval čas na krátké popovídání při dobré kávičce a buchtě,kterou připravila sama manželka tohoto sympatického chovatele. Dověděli jsme se,že pan Hofer chová korely 18 let a že bude rád,když se jejich další výstavy korel na jaře 2014 zúčastníme a přivezeme nějaké České korely,které budou konkurovat těm Rakouským. Příjemné,asi dvě hodiny utekly jako voda a nezbývalo,než se rozloučit,poděkovat,předat několik upomínek na naši návštěvu a vydat se zpět do Čech.

vylet_rakousko

vylet_rakous3

Věříme,že tito ptáci nám opět vylepší naše chovy,vždyť těmto korelám nechybí moc,aby jejich chocholky dosahovaly až k 8 centimetrům. Panu Hoferovi jsme moc poděkovali za jeho vlídné přijetí a zároveň jsme ho pozvali k nám do Čech k prohlídce našich chovů.

Text a foto: M.Pekhar