Šumavská korela

Necelé dva týdny po klubové výstavě 9.-11.11.2012,se uskutečnila ve Starém Klíčově na Domažlicku 2.KRAJSKÁ SOUTĚŽNÍ VÝSTAVA OKRASNÉHO PTACTVA,při které se nám podařilo uspořádat 1.oblastní výstavu korel.

Bylo ale nutné respektovat pravidla krajské výstavy a proto korely nemohly být seřazeny všechny do tříd,jako na jiných výstavách,jelikož jednotlivé okresy musely sestavit kolekce po šesti kusech v jednotlivých kategoriích,tedy i v korelách a až potom mohly být seřazeny ostatní korely. V okresních kolekcích soutěžilo 16 korel,to když sestavily dva okresy kolekce po 6 kusech a jeden okres se 4 kusy.S ostatními korelami se sešlo 56 korel,které mohly být zařazeny do 6tříd. Nejpočetnější (15 kusů) a také nejkvalitnější byla třída perlových šedých,druhá nejpočetnější byla třída přírodních šedých s 12 kusy. Oceňování proběhlo predikátem na pořadí a z vítězů tříd vzešlo vítězné trio celé výstavy korel.Novinkou byla i soutěž o nejlepší chocholku. Vzhledem ke krátké době po klubové výstavě,měly některé korely,zvláště ty mladé,letošní,hendikep v tom,že měly buď ocasy zlomené,špinavé nebo jinak narušené.To se také projevilo na ocenění,ale i tak bylo uděleno celkem 3x ocenění VÝBORNÉ a 20x VELMI DOBRÉ.To samo o sobě ukazuje na velmi dobrou kvalitu vystavovaných ptáků.V konečném pořadí získal 3.místo samec skořicový perlostrakatý p.Pekharta, . 2.místo šedý samec p.Blahníka a celkovým vítězem, jak výstavy korel,tak i celé 2.Krajské výstavy se stala perlová šedá samička p.Pekharta.Tato samička získala i cenu pro korelu s nejlepší chocholkou.Též obdržela cenu předsedy Českého klubu chovatelů korel p.Nesvorného z Benešova.

Tato premiérová výstava pod názvem ŠUMAVSKÁ KORELA skončila vcelku úspěšně a klidně by mohla konkurovat Klubové výstavě v Lysé nad Labem,troufnu si říci,že byla ještě úspěšnější.Objevilo se tu několik nových jmen chovatelů korel z Plzeňského kraje,kteří by mohli v budoucnu rozšířit řady klubu. I když jsou naše korely,podle výsledků na výstavách,poměrně na dobré úrovni,stále nejsme spokojeni a hned týden po této akci plánujeme cestu do Německa,kde se setkáme s jedním z nejlepších chovatelů Rakouska,abychom vyměnili,případně nakoupili kvalitní korely a tím si připravili nový chovný materiál pro nastávající chovnou sezónu.

Až zase podzimní výstavy příštího roku ukáží,jak se nám to podařilo.

Další informace o výstavě naleznete zde: http://domazlicky.denik.cz/zpravy_region/v-klicove-se-predvedli-okrasni-ptaci-pocet-korel-byl-republikovy-unikat-20121112.html

Text a foto: Milan Pekhart