Sedm otázek pro…

Pod tímto názvem by jsme chtěli postupně představit všechny naše členy klubu.

Již jsem se na stránkách klubu sám představil viz.vizitka Milana Pekharta a proto by tentokrát přišel na řadu chovatel, ke kterému mám nejblíže, jak na vzdálenost, tak osobně.  Je to člen naší domovské ZO ČSCH ve Kdyni přítel Martin BLAHNÍK. Martina jsem navštívil, udělal nějakou fotku z jeho chovu a položil několik otázek.

1/ Martine, vím, že chováš korely již delší dobu, jak tě to napadlo chovat zrovna korely a jak dlouho jsou tvými oblíbenci?

K přírodě jsem měl vždy kladný vztah a proto již v útlém mládí, jak jen to šlo, jsem si pořídil první exotické ptactvo, které jsem začal chovat od roku 1988. A proč právě korely. V době mých chovatelských začátků byla právě korela jedním z nejvhodnějších a zároven i nejdostupnějších ptáků.

2/ Kolik náš v současné době párů, sestavuješ páry nejlépe v jedné barvě nebo používáš mezimutační křížení a proč?

V současné době je v mém chovu 8 párů korel a to: 2 páry perlové šedé, 1 pár perlové lutino a 5 párů strak, kombinované v šedé, skořicové a perlové barvě i zesvětlené straky tzv. terčové. Mezimutační křížení je nutné též používat, ale musí se vědět, jaké mutace na sebe a tím si připravíme tzv. štěpáky k dalšímu křížení. Ty použijeme v případě, když potřebujeme vylepšit typ, postavu nebo třeba chocholku u horší barevné varianty.

3/ Jaké používáš krmení, děláš rozdíl v krmení mezi chovnou sezonou a klidovou, případně jaké krmné doplnky používáš?

Korely krmím celoročně směsí pro střední papoušky. Před chovnou sezonou, asi tak od poloviny února začnu přidávat 3x týdně naklíčené krmení a vaječnou míchanici. V době odchovu mládat mají vaječnou míchanici a máčené krmení denně. Z vitamínových a minerálních doplnků dostávají ptáci PROMOTOR do vody 2ml/1litr vody a to 3x týdně v ostatní dny pouze čistou vodu. Do vaječné míchanice přidávám 3x týdně MULTI-POWER mix, což je povzbuzující mix pro žaludek, střeva a dýchací cesty. Korely chovám po párech ve volierkách o rozměrech š70,hl140,v210,některé z volier mají i venkovní výlet podobných rozměrů.

otazky_bah_1

4/  Vím, že na výstavách míváš velmi dobré korely, jaký je tvůj největší úspěch a co je tvým snem dosáhnout v chovu korel?

Zatím jsem na výstavách dosáhl těchto úspěchů: KLADNO 2002a 2003 – vítěz třídy, KDYNĚ 2008 – vítěz kategorie a VÍTĚZ VÝSTAVY, LYSÁ n/L 2010 1.klub.výstava – vítěz třídy, PLZEN 2010 – krajská výstava – vítěz třídy. Můj sen je stejný jako každého sportovního chovatele a to, co nejvíce se přiblížit standardu a tím i uspět na výstavách.

5/ Kolikrát necháváš za chovnou sezonu korely hnízdit a jak vybíráš ptáky na výstavu, před výstavou je nějak připravíš?

Korely nechávám hnízdit většinou třikrát, přes zimu si pak odpočinou a v březnu můžou zahájit opět chovnou sezonu. Na výstavy své ptáky nijak extra nepřipravuju, jen vyberu nejlépe zapeřené a kondičně připravené korely.

otazky_bah_3otazky_bah_2

6/ Máš již dnes nějakou oblíbenou mutaci nebo se chceš na nějakou v budoucnu zaměřit?

Moje nejoblíbenější mutace u korel je terčová straka a tou bych se chtěl i v budoucnu nejvíce zabývat. K tomu jsou samozřejmě potřeba světlejší straky, z kterých tato mutace vychází.

7/ Kolik výstav jsi v roce 2010 obeslal a jak to vidíš s vystavováním do budoucna?

V roce 2010 jsem korely vystavoval na třech výstavách a to na výstavě mé domovské organizace Kdyně II, v Plzni a na EXOTICE v Lysé nad Labem. A jak to vidím s vystavováním korel do budoucna? Je většina chovatelů, kteří chovají korely určené jen k prodeji. Mladé jdou okamžitě po osamostatnění na burzu a ve většině případech skončí ve výkupu, jelikož v současné době je výkup korel v dobré cenové relaci. Je to škoda, protože tam skončí i korely velmi dobré kvality. Sportovnímu chovatelství se věnuje jen hrstka nadšenců. Jsem ale rád, že se takový chovatelé stále najdou a můžeme své chovance každoročně porovnávat na výstavách.

S Martinem jsem se rozloučil a popřál, aby se mu dařilo jak v chovu, tak na výstavách a aby mu dosavadní nadšení dlouho vydrželo.

Pro ČKCHK připravil Milan Pekhart.