Chov korel tak trochu jinak – 1.díl

Z důvodu nedostatku místa někteří chovatelé umístují korely do jedné větší voliery. Tato praxe je ověřena. V mnoha případech nejsou žádné problémy. Tento způsob má jednu výhodu, že totiž korely nejsou náročné na výběr svého partnera, ale přesto si ho raději  vybírají samy. U tohoto způsobu zimování korel má chovatel možnost pozorovat ptáky, který s kým sympatizuje. Pokut tento pár po všech stránkách může být dán do chovu, má chovatel záruku dobrého chovného páru.

Chovatel, který dává do jedné voliery více barevných mutací, musí dbát na to, aby nedošlo k mezimutačnímu křížení. Nejlépe je zimovat barevné mutace odděleně. Nejvhodnější je korely dávat do páru v březnu.

Držení chovného páru v jedné kleci po celou zimu nebývá vhodné, protože při kolísání teplot se temperamentnější ptáci začnou pářit, snášejí vajíčka, většinou na zem a tak se snižuje možnost odchovu. Při umístění více párů v jedné kleci se tito ptáci zpravidla nepáří, protože se vzájemně ruší. Po přemístění korel do chovného prostoru dáme do klece zároven budku. Korely jsou nenáročné nejen na svého partnera, ale i na budku. Nejraději si vybírají budku z dlabaného kmene, na vhodnou stranu otočený vletový otvor a s vhodným průměrem. Budka pro korely by měla mít rozměry: 40-60cm vysoká, kolem 25cm široká, vletový otvor 8cm.Velice důležitý je důlek na dně budky, který má být vydlabán ve dřevě. Důlek má být dosti hluboký,aby nedocházelo k rozkoulení vajíček. Pokud se nám nepodaří vydlabat důlek ve dřevě a nemáme jinou možnost,dělají někteří chovatele důlek ze sádry a pilin v poměru 1:2,smícháme dohromady zalijeme vodou tak,aby vznikla hustá hmota a tu nalijeme na dno budky,balonem nebo pěstí uděláme důlek. Takto zhotovený a upravený důlek posypeme vrstvou pilin a necháme vyschnout. Sádrový důlek je studenější než dřevěný.
Máme-li vše připraveno, můžeme do klece vpustit chovný pár. Pár do chovu potřebuje větší péči a speciální krmivo pro chovnou sezonu. Podáváme dostatečné množství olejnatých semen, proso jak normální tak enegalské a loupaný oves. Na začátku chovné sezony se dává zvýšená dávka vitamínu E, ten dodáme v podobě vitamínového přípravku AQUAKAR pro exoty. Je vhodný podávat v době páření jako povzbuzující přípravek a také pro dobrý vývoj embrya. Jako další přípravky je vhodné použít a to nejen v době odchovu, ale celoročně OPTIMIN,AMIVIT a ACIDOMID pro exoty dle přiložených návodů.
V poslední době se často stává, že rodiče okusují mladým peří již v budce. Tento zlozvyk má několik důvodů. Jeden je ten, že mládata neopouštějí budku v určeném čase a sedí déle, než je zvykem v přírodě. Samička je štípe na zádech a břiše, aby je donutila opustit budku. Mládata nejsou způsobilá budku opustit, protože jejich výživa nebyla správná. Podáváme hodně olejnatých semen a málo minerálních látek. Mládata jsou pak tlustá a neohrabaná, mají nedostatečně vyvinutá křídla a ocasní péra a nejsou schopna samostatného života, proto nejdou z budky ven.

chov_jinak_1

Při chovu ptáků v zajetí se nám nedaří přizpůsobit krmivo potřebám a chybí hlavně vitamíny, minerální látky, aminokyseliny a stopové prvky. Tento jídelníček nevhodně působí nejen na mladé, ale i na staré ptáky což se projevuje neplodností, úhynem mladých ve vajíčkách, nepravidelným rozvojem mladých a okusováním peří. Otevřením kontrolního otvoru v budce se může omezit okusování peří tím, že mládata tímto otvorem vyletí ven.
V dnešní době jsou na trhu k dostání kvalitní krmiva světoznámých značek, jako třeba ideální základní krmivo pro korely je směs pro střední papoušky standard, od firmy PRESTIGE, nebo třeba vaječné směsi,at suché nebo vlhké od firmy ORLUX.

Autor článku + foto, Milan Pekhart, místopředseda ČKCHK.
! Článek je určen POUZE PRO VNITŘNÍ POTŘEBU KLUBU !