Je jedním z nás

Asi by bylo dobré, kdybych se na začátek tak trochu představil.

Vizitka Milana Pekharta.


Takže, ptáky chovám od roku 1977 a samozřejmě mezi prvními ptáky byly korely.Od roku 1982 jsem členem Klubu chov.  korel ČSCH v Ostravě-Porubě,kde jsem se pravidelně účastnil výstav klubu,později se výstavy a domov klubu přesunul do Bílovce,to když se předsedou klubu stal přítel Vajda. Největším úspěchem byl rok 1992, kdy jsem se stal Mistrem ČSFR s korelou strakou oceněnou 92body. Později byl v chovu korel značný útlum, když klub stagnoval a skoro vůbec nepracoval. Korely v mém chovu ale měly stále své místo. Obrat opět přišel v roce 2009,kdy se dohodlo několik nadšenců a založili nový ČESKÝ KLUB CHOV. KOREL v Benešově, kde jsem byl zvolen místopředsedou klubu.
Dovoluji si napsat nějaký ten článek pro naše členy a nejen pro ně a předat nějaké své zkušenosti nejen z chovu ale hlavně z vystavování námi chovaných ptáků. Nechci unavovat dlouhými řádky,vše podstatné o chovu korel najdeme v knize Milana Vašíčka PAPOUŠCI AUSTÁLIE II od strany 133 a to o Životě v přírodě,Chovu v zajetí,Mutacích a jejich genetické schématy,Rady chovatelům korel až po Chov v klecích a volierách.

profil_pekhart_2profil_pekhart_1

A tak bych začal tím: PROČ BYL VLASTNĚ ČESKÝ KLUB CHOV.KOREL ZALOŽEN
Pro vnitřní potřebu klubu,všechny jeho členy a další milovníky tohoto krásného ptáka.
Český klub chovatelů korel je v současné době jedinou specializovanou organizací v ČR,které se jedná o zkvalitnění chovu korely,eventuelně o doplnění vzorníku o další barevné rázy. Dále chceme dbát,aby výběrem nejkvalitnějších jedinců se dosáhlo zlepšení typu,postavy,barvy,kresby a hlavně velikosti jak chocholky tak samotné korely.
Můžeme vycházet z naší 1.Klubové výstavy,na které se představilo 34 korel od 6 chovatelů.Představilo se několik  velmi dobrých korel,které byly oceněny jako VÍTĚZ TŘÍDY nebo VÍTĚZ SKUPINY a vítězem výstavy a titul MISTR KLUBU  získala letošní samička perlová šedá,která dosáhla na 90 bodů,tedy výborná.  Kdo se výstavy zúčastnil osobně,mohl porovnat z čeho lze  vycházet.Věříme,že se příští výstavy zúčastní více členů, aby mohly své odchovy porovnat.Pro začínajícího chovatele je školou vystavit třeba jen jedinou korelu,aby věděl,jakou cestou  se má ubírat. Každý mladý pták,kterého chceme zařadit do chovu by měl projít  výstavou.Jeho bodové ohodnocení nám nejlíp ukáže  jeho kvality či nedostatky. Proto všichni klubáci,co jste ještě nevystavovali,nebojte se,je to jediná cesta,jak se dá dosáhnou kvality.Do chovu zařazovat jen oceňované korely dobře a velmi dobře.O výborných nemluvě.
A ještě něco k evidenci.Každá korela v chovu člena klubu by měla mít rodokmen,podle něhož budeme mít  přehled o chovu s přesnou evidencí.  Nesprávný údaj v  rodokmenu se zaručeně odhalí.Genetika má své zákony a ty se nedají oklamat.  Korela s dokonale vyplněným rodokmenem má obrovskou cenu pro chovatele. Stačí jediný nesprávný údaj a může být zmařena jedna chovná sezona. To je bezesporu velká ztráta pro chovatele,proto se nesmíme divit,že za nějaký čas,až se korely dostanou na lepší úroveň a každá bude řádně podchycena,budou ceny korel o mnoho vyšší než nyní.