Češi ve Zwolle

Letošní 67.světový šampionát C.O.M se konal v holandském Zwolle, za účasti devíti chovatelů z ČR. Z klubu chovatelů korel se zůčastnili dva chovatelé, a to Jaroslav Nesvorný a René Poštulka.

S ptáky jsme vyrazil na cestu 3.ledna večer a na místě jsme byli 4.ledna. Následovalo vyzvednutí dokumentů, veterina a zaklecování ptáků, které trvalo dva dny. 6. a 7.ledna následovalo posuzování. Výstava se otevřela pro veřejnost 10.ledna.
Na tomto šampionátu bylo vystaveno něco přes 25000 ks ptáků a Česká republika na něm vystavila 104 ks ptáků a získala 37 medailí, což je vynikající úspěch.
Co se týče korel, bylo vystaveno 161 ks. Největší zastoupení měli domácí Holanďané, dále pak Belgie, Rakousko, Francie, Itálie, Portugalsko a Španělsko. Na tomto šampionátu bylo špičkových ptáků opravdu hodně. Jak jsem již několikrát řekl, korely jsou na světových šampionátech na vzestupu a konkurence je rok od roku větší. Holandský posuzovatel Piet Onderdelinden se posuzování zhostil velice dobře a plně jsem s jeho hodnocením souhlasil.

A jak dopadly české korely? Jaroslav Nesvorný v kategorii šedé získal 91 a 90 bodů, šedé perlové 89 a 88 bodů, straka 90 bodů. René Poštulka v kategorii šedé získal 90 a 89 bodů, šedé perlové 91 a 93 bodů stříbrná medaile, skořicové perlové 90 a 89 bodů, straka 90 bodů a bělohlavá straka 89 bodů.

Myslím, že jsme ve světové konkurenci nedopadli vůbec špatně. Příští šampionát se bude konat v portugalském Mathosinhos.