Sedm otázek pro…

OTÁZKY PRO PŘEDSEDU

Většina z nás chce o sobě mluvit co nejméně, nebo dokonce vůbec a přesně takový je náš předseda, zakladatel  ČESKÉHO KLUBU CHOVATELŮ KOREL :  Jaroslav Nesvorný.

A  jelikož  se chceme postupně všichni představit, nezbývá mi nic jiného, než mu položit několik otázek.  Jardo, ještě před tím, než tě napadla myšlenka o založení klubu korel jsme se vůbec neznali i když chováme oba ptáky hezkých pár let. Dnes jsem rád, že jsem poznal člověka, chovatele, který ví, co chce a že to chce někam dotáhnout. Ale honem k první otázce.

1/ Samozřejmě že musíme začít takto:  Co tě vedlo k založení, nebo k pokusu o založení klubu korel a jaké jsi měl pocity po prvních krocích?

Myšlenka na založení klubu korel se objevila někdy v roce 2005, tehdy jsem si říkal proč to nezkusit. Když mohou být dva kluby andulek, tak zkusíme dát nějaké inzeráty  a uvidíme  jaká bude reakce a podle toho se pokusíme založit druhý klub korel. Reakce byly, ale cítil jsem  že to není  ono. Potom přišel rok 2009 a my to zkusili znovu a klub je na světě. Jsem rád, že jsme se dali dohromady a máme společné cíle.

2/ Jak dlouho chováš exot. ptáky a od kdy to jsou právě korely?

Okrasné, exotické ptactvo chovám více jak třicet let, vždy to byla  Austrálie, neboť mé omezené podmínky dokáží  tyto ptáky uspokojit. Korely jsou v mích voliérách od samého začátku.

3/ Kolik máš v současné době párů korel a co si od svých svěřenců slibuješ pro letošní sezonu?

V současné době mám osm párů korel, většinou straky a to normální i bělohlavé. Pro letošní sezonu je nutné připravit  2.klubovou výstavu – ČKCHK. Od svých korel si přeju kvalitní odchovy, a znáš to Milane, příroda je mocná čarodějka a tak uvidíme jak se bude dařit.

otazky_predseda

4/ Nějaký ten úspěch na výstavách už jistě byl, jak to vidíš na letošních výstavách?

Nějaké úspěchy byly, obsazuji jak místní tak i okresní výstavy v okolí a samozřejmě i Exotiku, kde se koná naše klubová výstava. V jedné sezoně se účastním  zhruba pěti výstav.

5/ Chceš se v budoucnu zaměřit speciálně na nějakou mutaci, nebo už na něčem pracuješ ve svém chovu?

Jak už jsem naznačil, snažím se chovat korely straky a perlové straky. A právě symetrie a pravidelnost  strakatosti  je velkou výzvou. Ale nejdříve musíme chovat korely , které odpovídají postavou, typem a velikostí standardu a až potom se můžeme věnovat mutacím.

6/ Něco nám řekni také ohledně krmení,používáš nějaké extra směsi,případně nějaké doplňky a když ano , tak jaké

V krmení myslím nejsou nějaké zvláštní rozdíly. I když se snažím experimentovat tak se nakonec  stejně vrátím k osvědčené technice. V době odchovů podávám vaječnou míchanici  a to jak klasickou tak nabízenou v prodeji, samozřejmě že nesmím zapomenout na klíčené zrní  kde moje korely dávají přednost pšenici. Zelené a větve černého bezu na okus patří také do jídelníčku. Z přípravků používám Promotor a Acidomid.

7/ A závěrem: jak to vidíš do budoucna s ČKCHK a jak s výstavnictvím, myslíš, že by náš klub mohl v budoucnu pořádat nějakou samostatnou speciální výstavu?

Milane, sám víš že jsme se dali na cestu  která je na začátku. O budoucnost ČKCHK  se nebojím a jsem rád  že se o klub zajímají a hlásí mladí chovatelé. Sportovní chovatelství a výstavnictví  je náročný koníček a myslím že se mu věnují opravdoví „blázni“. Samostatná výstava  kterou by pořádal klub není v současné době aktuální. Přeji  Všem mnoho radosti a spokojenosti ze svých opeřenců a těším se na setkání při výstavě Exotika v Lysé nad Labem.

Nakonec  jsem našemu předsedovi poděkoval za kladné odpovědi a popřál mu hodně úspěchů jak v chovu, tak na výstavách. Taky mu přeju hodně trpělivosti, jak s námi členy, tak s celým klubem.

Rozhovor připravil: Pekhart Milan