Chov korel tak trochu jinak – 2.díl

Období výletu mladých korel je dosti důležité. První starost je zajistit okolí kolem voliery proti nezvaným hostům. Mladí ptáci po vylétnutí z budky jsou velice plaší.Záleží na tom do jakého prostředí vylétnou. Mají-li klid v první dny a nejsou zbytečně plašeni a vyrušováni je pro výstavní ptáky velkým kladem.

Pohybovat kolem volier bychom se měli pomalu,klidně a na velmi často. Plachost ptáka je způsobena také špatnou manipulací a prostředím v první dny po vylétnutí z budky. Plachost se také dědí po rodičích. Po vylétnutí mladých z budky je nutné vyčistit a vydesinfikovat budky,je možné použít ARPALIT na likvidaci cizopasníků.
Nasypeme nové piliny na dno budky a tím je budka připravena k dalšímu hnízdění. Mladí ptáci po vylétnutí by měli mít pestrou nabídku krmiva. Na dostupném a vhodném místě ve volieře nebo v kleci dáme vaječnou míchanici,zrní,zelené krmivo, piškoty nebo rohlík.

Vaječná míchanice,zhotovená z vařeného vejce,musí být čerstvá,nesmíme ji ponechat,zvláště v letních měsících,ve volieře déle než 8 hodin. Starší míchanice se kazí a ptáci mívají po nažrání zažívací potíže. Proto je lepší použít vaječné míchanice průmyslové výroby,upravené strouhanou mrkví, jablkem či zeleným krmivem. Toto krmivo je lépe stevitelné a můžeme ho ponechat v kleci mnohem delší dobu.
Zrní dáváme velmi kvalitní a v širokém sortimentu. Můžeme zkusit i máčenou pšenici,vylepšenou ovsem, mungem, kardi, dari,slunečnicí-nejlépe žíhanou nebo bílou,kukuřicí či pohankou,to vše je bohaté na minerální látky. To vše opláchneme pod tekoucí vodou ve velkém cedníku,potom ponoříme cedník do nádoby s vodou. Takto ponořenou směs necháme do druhého dne,aby nabobtnala. Ráno vytáhneme,necháme okapat a podáváme. V takto nabobtnalém stavu je velmi bohatá na minerální látky,které ovlivňují látkovou přeměnu, zúčastňují se na trávicích procesech,jsou důležité při tvorbě kostry i skořápky. Takováto směs by neměla chybět v jídelníčku korel,hlavně mladých ptáků. Na tuto směs můžeme při krmení podávat již uvedenou vaječnou směs. Ta natáhne vlhkost a je lépe ptáky přijímána.

Další důležité krmivo je slunečnice,kterou bychom měli podávat mladým ptákům v dostatečném množství. Naopak starým ptákům mimo chovnou sezonu bychom měli slunečnici omezovat,nahrazovat ji základní směsí pro korely. Velice vhodná je slunečnice v polozralém stavu. Podáváme ji na podzim celý kotouč čerstvě  uříznutý. Koncem srpna,kdy dozrává slunečnice,mladí ptáci začínají pelichat a to právě vhodná doba na podávání takto vypěstované slunečnice.Určitě se to projeví v jejich kondici,zdravotním stavu a v barvě. Dobrým doplňkem je též oves a kukuřice v mléčné zralosti. Důležité je podávání zeleného krmiva, kterého máme po celý rok podávat v maximálním množství.Je to salát, špenát, ptačinec, samozřejmě pampeliška,lebeda a nadrobno nasekané kopřivy ve vaječných směsích. Velmi vhodné je podávání těchto rostlin v období semeno plodném. Odkvetlou pampelišku a její semena berou ptáci nejraději. Semena různých dalších trav a plodů jsou také vhodným doplňkem. Nemáme-li možnost podávání zelených krmiv,hlavně v zimním období, musíme toto nahradit dostupným ovocem a zeleninou a také podáváním vitamínových přípravků do vody hojně k dostání na našem trhu: AMIVIT, SUPERVIT, PROMOTOR, práškové přípravky k podávání do vaječných směsí: ROBORAN, NUTRIMIX EX atd.

chov_jinak_2

Péče o pestrost a bohatost krmiva se v chovu bohatě odmění. Na podzim nás čeká velice důležitá procedura a to odčervování ptáků. Odčervování se provádí preventivně do vody např.CHEMISOLEM 1ml na 1 l  vody,CONCORATEM sáček tj.7,5g na 3,5 l vody podáváme jako pití ptákům. Celou proceduru musíme zopakovat asi za 10 dní,abychom zničili mladé červy,kteří při prvním zákroku byli ve fázi vajíček,na něž přípravek  nepůsobil. Nebo přímo do zobáku přípravkem OVOROTOL,2-3 kapky na korelu. Takto odčervení ptáci nám vydrží do jara,pak před chovnou sezonou se musí odčervování zopakovat. Po odčervení je dobré podávat nějaký vitamínový přípravek pro podporu organizmu.
Ještě bych vás chtěl seznámit s nově dováženým přípravkem S76 hojně používaným v chovu drobných exotů. Podle Michala Víta se S76 používá proti roztočům způsobujícím prskavku. Jedná se ivermectin a ten působí též na střevní parazity. Po neředění tj.5ml na 1 l je účinnost preparátu ve vodní roztoku limitována cca 8 hodinami, poté ztrácí svůj význam, což je u aplikace proti střevním parazitům u papoušků věc dost důležitá. Papoušci pijí velmi málo a tedy i málo často.Je třeba nechat je vyžíznit a pak provést aplikaci. Aplikaci je možné provést i nakápnutím neředěného preparátu na nažiny na zadním krku.U papoušků cca 2 kapky. Tím se prodlouží doba účinnosti na 12-16 hodin. Preparát se dobře vstřebává kůží a po výše uvedenou dobu se drží v oběhu. Navíc tento způsob aplikace likviduje i ektoparazity,kteří nesají krev,např. péřovky apd.
Když už jsem v těch novinkách,chtěl bych vás ještě seznámit s vhodným a užitečným přípravkem do máčeného zrní. Jedná se o přípravek z produkce BIRDCARE CAMPANY jménem AVICLENS. Tento přípravek ničí všechny bakterie a proto stačí 1 ml AVICLENSU na 2 l máčené směsi a to lze bez rizika po propláchnutí používat. Dalším vhodným přípravkem v chovu ptáků je CALCIVET. Jedná se o vápník s velkým účinkem, zlepšuje  peří, vaječné skořápky a kostru mláďat.  Zamezuje snášecí problémy a zvyšuje snůšku vajíček. Tyto i další přípravky jsem schopen vážným zájemcům zajistit.

Autor článku Milan Pekhart , místopředseda ČKCHK.
! Článek je určen POUZE PRO VNITŘNÍ POTŘEBU KLUBU !