Rosmalen 2015

Letošní 63.šampionát ptactva se konal v Holandsku ve městě Rosmalen. Českou Republiku jsme reprezentovali pouze dva chovatelé.

Korely – René Poštulka, andulky- Ladislav Groda. Myslím, že reprezentace to byla opět velice úspěšná, nebotˇz 51.vystavených ptáků jsme dovezli 31 medailí! Celkový počet vystavených ptáků na šampionátu bylo něco přes 22500 kusů.Do Holandska jsme odcestovali 14.ledna a domů jsme se vrátili 27.ledna. Po celou dobu výstavy jsme se starali nejen o své ptáky, které jsme krmili a napájeli.

Při hodnocení, které trvalo 3 dny, jsme nosili ptáky posuzovatelům na stůl a ohodnocené zase zpět na své místo. Samozřejmě, že jsme nebyliu svých, ale přidělili nás do kategorie evropská fauna a kříženci. Pro mě osobně to byla velmi zajímavá zkušenost. Korel bylo vystaveno 93 kusů a musím říct, že konkurence byla zase o něco vyšší.

V kategorii šedých bylo vystaveno 37 velice kvalitních korel, zejména Holandˇanů, Belgičanů a Rakušanů. Také Francouzi zaznamenali obrovský posun, hlavně u šedých korel. Moji ptáci získali 3×90 bodů a 1×92 bodů což znamenalo bronzovou medaili. V kategorii šedých perlových bylo vystaveno 23 kusů. Výborné korely, měli opět Belgičané. Moje korely obdržely 1×89 bodů, 1×91 bodů bronzová medaile a 1×93 bodů zlatá medaile. Další umístění mých korel bylo následující: šedá straka 90 bodů bronzová medaile, plavá 90 bodů stříbrná medaile, skořicová 1×89 bodů a 1×91 bodů zlatá medaile.

Z 11 korel, které jsem vystavil jsem získal 2xzlato,1xstříbro a 3xbronz. V každé třídě, kterou jsem obsadil, byla medaile, což je obrovský úspěch.

Tento šampionát bych hodnotil velice kladně, bylo na něm k zhlédnutí mnoho zajímavých a výborných exponátů. Znovu jsem se setkal s výbornými zahraničními chovateli a získal další zkušenosti.

Na rozdíl od celého světa, naše chovatele šampionát vůbec nezajímal, napočítal jsem jich na prstech jedné ruky! Upřímně řečeno vůbec mě to nepřekvapilo. No snad příště.

Text a foto: Poštulka René